KLANTENSERVICE:
+31 (0) 24 37 34 200

Zoeken

Zoekwoord
Afmetingen
Productcode
Collectie
Type

Kunstenaar Theo Den Boon

“ Schilderen is als een droom, die toegang geeft tot een innerlijke, poëtische wereld,” zegt de Waddinxveense kunstenaar Theo den Boon.

Nu droomt een mens zijn dromen zonder daarbij in te grijpen. Wanneer den Boon op zijn intuïtieve wijze schildert, dan zet hij bewust op cruciale momenten sterke kleur- of vormaccenten neer. Verder laat hij zijn composities op linnen of papier zonder plan vooraf ontstaan: “ Het ene werkstuk komt uit het andere voort. Ik laat me vooral leiden door mijn gevoel,” verklaart de kunstenaar.

Minstens zo belangrijk als het dynamische werkproces zijn de momenten waarop den Boon zijn composities kritisch bekijkt en oordeelt of er nog voldoende spanning in aanwezig is.

Dat hij daarom vervolgens sommige stukken van het doek weer te lijf gaat met nieuwe verfpartijen of prikkelende accenten aanbrengt met de olieverfstick spreekt vanzelf.

Den Boon’s abstracta-expressionistische aanpak is het best te karakteriseren als een gedreven soort schildershandschrift.

Den Boon is echter verder deze weg ingeslagen door zich op eigen wijze van een beeldtaal te bedienen.

De ene keer overheersen in zijn werkstukken tedere, transparante tinten blauw of geel die dooraderd worden door ferme strepen en spikkels.

Ook confronteert den Boon krachtige kwaststrepen met brutaal vloeiende verfplassen en witte vlakken, die als afbakening van de actie in de compositie fungeren.

Een andere keer strijden meer tekenachtige symbolen of signalen om de aandacht van de toeschouwer, vanuit weer een wit veld met strikt primaire, frisse kleuren: geel, rood en blauw.

Al doende lijken deze signalen zowel letterlijk als figuurlijk enige orde te scheppen in de opgeroepen chaos. Maar lang voordat de totale ordening in zicht komt weet den Boon het mysterie en de spanning in zijn composities te bewaren door gewoonweg op het juiste moment zijn schildersenergie te kanaliseren of haar een halt toe te roepen.

Zo wordt de toeschouwer steeds opnieuw een fascinerende blik vergund in een heldere droomwereld van kleurenecho’s, het opengestelde privé-domein van Theo den Boon, schilder pur sang.

1  

 

Gate to Paradise III Theo den Boon

Kunst op maat

Gate to Paradise III - Theo den Boon
Gate to Paradise I Theo den Boon

Kunst op maat

Gate to Paradise I - Theo den Boon
Fighting blue Theo den Boon

Kunst op maat

Fighting blue - Theo den Boon
Broken dreams Theo den Boon

Kunst op maat

Broken dreams - Theo den Boon
Game over Theo den Boon

Kunst op maat

Game over - Theo den Boon
Yellow one Theo den Boon

Kunst op maat

Yellow one - Theo den Boon
Colorfull Landscape Theo den Boon

Kunst op maat

Colorfull Landscape - Theo den Boon
Secret Landscape Theo den Boon

Kunst op maat

Secret Landscape - Theo den Boon
Open place in landscape I Theo den Boon

Kunst op maat

Open place in landscape I - Theo den Boon
Open place in landscape II Theo den Boon

Kunst op maat

Open place in landscape II - Theo den Boon

 

1